O meni

Snježana Prstac

Magistra sam za upravljanje odnosima s javnošću te specijalist za upravljanje ljudskim potencijalima. Životni put me vodio od medicine preko studija za menadžment do raznih edukacija za uspješan rad s ljudima. Iskustvo imam u radu u velikim tvrtkama kao voditelj i rukovoditelj gdje sam shvatila da je učenje i razvoj cjeloživotni koncept zbog čega sam dobila želju da ono što naučim pokažem i prenesem drugim ljudima te da probudim u njima osjećaj samomotivacije koji je jedan od najvažnijih čimbenika za uspjeh u radu. Prošla sam i prolazim mnogobrojna školovanja koja primjenjujem u praksi. Iskustvo mi je pokazalo da sam uspješan motivator i voditelj.

Spoznala sam i iskusila koliko je važno raditi na svom mentalnom i emotivnom zdravlju te znam probuditi u ljudima ono najbolje što posjeduju unutar sebe samih kako bi njihov puni potencijal došao do izražaja.

Vjerujem da svatko već posjeduje sve unutarnje resurse za ostvarenje uspjeha i zadovoljstva u životu, samo je potrebno probuditi ih i prepoznati u sebi.

 Osobito sam ponosna na sebe zbog toga što sam sva svoja dosadašnja znanja, školovanja i životna iskustva objedinila upisujući cjeloživotno obrazovanje Psihoterapiju, smjer Logoterapija. Logoterapija je odličan spoj mojih vjerovanja, stajališta i životnog poziva da pomažem drugim ljudima i da ih naučim kao što je Viktor Frankl mene naučio da čovjek svoj smisao može pronaći isključivo tražeći ga u budućnosti. Logoterapija nije fokusirana na istraživanje pacijentove prošlosti, dakle, nije retrospektivna i nije niti introspektivna. Takav pristup pacijentu potpuno je suprotan od pristupa kakav je uobičajen u psihoanalizi. U središtu logoterapijskog pristupa snažno je postavljena budućnost pacijenta, odnosno oni zadatci i smisao koje pacijent u svojoj budućnosti tek treba ispuniti. Kada se promatra na ovakav način, može se zaključiti kako je logoterapija u pravilu motivacijska disciplina i upravo to je ono što želim svim ljudima, da budu motivirani uvijek birati život usprkos svemu i da uvijek tragaju za smislom jer nikada nije bitno ono što je bilo, već ono što će biti, a to ovisi o našim novim, željenim i drugačijim izborima i odlukama.

Moji resursi

„Efikasno implementiranje aktivnosti unutar organizacije za posljedicu imaju postizanje uspjeha kroz zaposlenike. Tko u budućnosti ne bude ulagao u odjele ljudskih resursa i na taj način u svoje zaposlenike biti će sve manje konkurentan na tržištu jer je isplativije uložiti u zaposlenika nego u bilo koji drugi resurs.“ Prepoznavanje potencijala kod pojedinca, pravilno regrutiranje, selekcija, upravljanje učinkom, poštivanje zakonskih propisa i motiviranje glavne su komponente, ali samim time vrijednosti koje posjedujem kao i znanje kojim se služim i baratam u svojoj karijeri.

Kako je sve počelo?

Nakon srednje medicinske škole, moja želja je bila studirati komunikacijski menadžment jer sam oduvijek bila svjesna važnosti suvremenog poslovnog komuniciranja u smislu asertivnog oblika razmjene informacija i razumijevanja verbalne i neverbalne komunikacije. Na svom putu do uspjeha nailazila sam i nailazim na brojne prepreke i ljude koji me pokušavaju uvjeriti kako je danas teško biti uspješan. Nakon završenog studija za komunikacijski menadžment upisala sam diplomski stručni studij za Odnose s javnošću gdje sam dodatno unaprijedila stečeno znanje i dobila nove alate koje danas upotrebljavam u svakodnevnom radu. Krenula sam tragati što je to što u menadžmentu ima poveznicu s kadrovima koji su zaslužni za postizanje i ostvarivanje zadanih ciljeva i tijekom studija sam prepoznala svoju strast za područje ljudskih potencijala jer sam došla do spoznaje da je jedino zadovoljan radnik dobar radnik, a da se to postiže pravilnim upravljanjem, uvažavanjem i prepoznavanjem potencijala u ljudima, ali i prenošenjem znanja i iskustva vlastitim primjerom u praksi te obukom i motiviranjem svakog pojedinca. Svoja do tad stečena praktična iskustva nadopunila sam aktivnim vođenjem edukacija za veći broj zaposlenika gdje sam se po prvi puta okušala u vođenju i mentoriranju radionica i projekata s ciljem unapređenja prodajnih rezultata.

U mom životu bilo je uspona i padova, uspjeha i neuspjeha. Do sad sam naučila da nema uspjeha bez neuspjeha i da neuspjeh nije suprotan uspjehu već njegov sastavni dio jer da neuspjeha nema, uspjeh ne bismo niti znali prepoznati niti ga mjeriti. U organizacijama sam na vlastitoj koži iskusila što znači biti osoba bez statusne moći i kako je kada su očekivanja visoka, a resursi oskudni za postizanje očekivanih rezultata. Za svoje uspjehe i rezultate bila sam samokritična, u jednom periodu sam isticala svoje slabosti, a jake strane podrazumijevala i na svom životnom putu suočila sam se s mnogim unutarnjim strahovima, ali nisam dozvoljavala da nadvladaju moj poriv za postizanjem uspjeha i znala sam da se za uspjeh treba boriti te da se hrabrost postiže suočavanjem sa vlastitim strahovima zato što hrabrost nije odsutstvo straha već djelovanje usprkos strahu.

Kad sam prihvatila da su životne situacije i ljudi koji me okružuju moje zrcalo, počela sam tražiti rješenja u sebi. Naučila sam kako odustati od onoga što me sputava i kako skupiti snagu da istupim iz zone komfora, da promijenim ono što mogu i da prihvatim sve ono što je izvan moje moći utjecaja. Naučila sam jednako validirati pozitivna i negativna iskustva te poštivati tuđe svjetonazore.

Zahvalna sam svima onima koji su mi u životu rekli NE jer sam zbog njih narasla duhovno, iskustveno i dobila priliku uzeti stvari u svoje ruke te samostalno ostvarivati svoje ciljeve. Razumijem kako funkcioniraju sustavi, ljudska priroda i svijet u kojem živimo. Posebno sam zahvalna svojim bivšim Poslodavcima za koje imam samo riječi hvale i osjećaj zahvalnosti jer su me uveli u svijet rada s ljudima, pružili mi prilike za napredovanje, vjerovali u mene i naučili me raditi s ljudima. Sretna sam jer sam se pridružila educiranju u području NLP-a koji mi je otvorio nove izvore znanja i potaknuo me da radim na sebi i dalje te da se trudim svaki dan biti bolja nego što sam bila jučer.